Grupperne er for dig, der er pårørende til en person i rusmiddelmisbrug og -afhængighed, og som ønsker andre ligesindede at dele dine oplevelser med.
Landsdækkende adgang
Pårørende Netværkets gruppeforløb er onlinebaserede og derfor landsdækkende. Du kan altså deltage uanset hvor i landet, du bor. Det eneste, du skal have adgang til, er en PC og et stabilt netværk. Du kan også anvende din mobilenhed, men vi anbefaler, at du anvender PC.
Tilbuddet er gratis og består som udgangspunkt af 8 gruppemøder hver 14. dag.
Gruppens gang
Gruppemøderne faciliteres af foreningens frivillige gruppeledere og berører temaer, der fylder hos pårørende til mennesker med en rusmiddelproblematik. Oftest vil formen af mødet tage afsæt i det, der fylder hos de tilstedeværende deltagere, og det er derfor ikke fastsat, hvad der bliver omdrejningspunktet for den enkelte session.
Deltagerne har mulighed for at tage ordet på skift, udveksle erfaringer og hermed opleve et meningsgivende og omsorgsfuldt fællesskab, som gruppelederen understøtter.
Det er tit, at pårørende går med følelser og frustrationer, som de ikke har mulighed for at dele med nogen, fordi de ikke kender andre, der kan forstå eller relatere til deres situation. I vores landsdækkende pårørendegruppe er der plads til alle følelser, og du vil møde en forståelse og oftest en genkendelighed fra resten af gruppen.
Det er et fortroligt rum og et fællesskab, hvor der kan deles og lyttes, og som giver dig mulighed for at komme igennem og håndtere svære oplevelser.
For at gruppedeltagerne kan møde mest genkendelighed i grupperne, er de delt op efter relation til den misbrugsramte. Der er således på nuværende tidspunkt 4 typer af grupper:
- Gruppe til voksne børn af misbrugsramte
- Gruppe til forældre af misbrugsramte (herunder med evt. dobbeltdiagnose)
- Gruppe til søskende til misbrugsramte
- Gruppe til partnere/samlevere til misbrugsramte
Vores forventninger
Vores dedikerede frivillige gør en kæmpe indsats og sidder klar hver uge til at støtte pårørende, og det fællesskab som dannes i gruppen, er intime og følsomme.
Derfor er det også enormt vigtigt at gruppeforløbet prioriteres, dels for at respektere de frivilliges tid, og især for at skabe et trygt og genkendeligt rum for dig og resten af gruppen.
Vi forventer altså, at deltagelse i gruppen prioriteres, når man vælger at ansøge om en plads.
Sygdom og uforudsete situationer kan selvfølgelig opstå, og i sådanne tilfælde skal du huske at melde afbud.
Praktisk info
Hvis der er plads i gruppen, kan du starte med det samme, og hvis det ønskede hold er fuldt, kan du komme på venteliste, så du kan starte i forløbet, så snart der er en ledig plads. Tilbuddet er gratis og fortroligt, og der er tavshedspligt i gruppen. Der er plads til max. 10-12 personer i hver gruppe.
Når du modtager en bevillingsmail på, at du er blevet tildelt et gruppeforløb, så har du som udgangspunkt 8 sessioner over 16 uger, hvor du deltager med andre pårørende online via Microsoft Teams. Gruppen ledes af vores dygtige og omsorgsfulde gruppeledere. Den første session er en introduktion, hvor du møder gruppelederen, vores faglige leder og de andre pårørende.
Tilmelding til gruppen lukker efter 3 møder, dvs. at der ikke kan komme nye deltagere ind efterfølgende. Det er derfor ekstra vigtigt, at du har mulighed for at deltage de tre første gange.
Status på grupperne
- Gruppe til voksne børn af misbrugsramte: Gruppeopstart når der er nok tilmeldinger. Vi har pt. ikke en forventning om hvornår en gruppe kan starte. Ved ansøgning oprettes der venteliste.
- Gruppe til forældre af misbrugsramte, herunder også evt. dobbeltdiagnose: Gruppe startes snarrest, tilmelding åben.
- Gruppe til partnere/samlevere til misbrugsramte: Gruppeopstart når der er nok tilmeldinger. Vi har pt. ikke en forventning om hvornår en gruppe kan starte. Ved ansøgning oprettes der venteliste.
Hvis grupperne er for noget for dig, anbefaler vi dig at søge tilbuddet. Opstartstiden kan som sagt variere, så hvis du i mellemtiden har brug for nogen at tale med, er du velkommen til at søge vores samtaleforløb.