​Hvad vil det sige at være pårørende?

​Når et menneske udvikler en afhængighed af et stof – hvad enten det er alkohol, medicin eller andre former for stoffer – er det ikke kun den enkelte person, der lider, men i lige så høj grad også de pårørende rundt om personen. Et misbrug rykker ind i og påvirker alle relationer. 

Hvad er medafhængighed?

Medafhængighed betyder ikke, at den pårørende også drikker – faktisk kan det ofte være lige modsat, at den pårørende tager skarp afstand fra at indtage f.eks. alkohol – men termen dækker over, at man som pårørende til en misbrugsramt ændrer adfærd som følge af, at en af dine nære har et misbrug. 

De pårørende i en misbrugsramt familie udvikler på den måde også en tendens til misbrugsadfærd og afhængighed, men de bliver afhængige af kontrol: At forsøge at kontrollere den misbrugslidendes opførsel og komsumption af rusmidlet, og at man forsøger at kontrollere, at omverdenen ikke opdager, hvor slemt det står til derhjemme.

På den måde indgår man som pårørende, trods alle gode intentioner, selv i det usunde mønster, hvilket kan bidrage til at opretholde misbruget. Misbruget bliver det styrende element i både den misbrugsramte og de pårørendes tilværelse.

De reaktionsmønstre, man udvikler i omgangen med den misbrugende, er altså en slags følelsesmæssig afhængighed. Man glemmer sine egne behov og har alt fokus på den misbrugendes behov og adfærd.

Den medafhængige ”hjælper” den misbrugende i sit problem, fordi man prøver at rydde alle forhindringer af vejen – i den bedste tro og mening – men det bliver en bjørnetjeneste, der medvirker til, at misbruget fortsætter.

Vil du vide mere om pårørenderelationer, misbrug og afhængighed?

Så besøg vores Vidensbank her.​

Her kan du finde mere information om misbrugsbehandling, forskellige rusmidler, råd til misbrugsramte og pårørende og meget mere. 

Akutrådgivningen

​Akutrådgivningen tilbyder gratis, fortrolige og landsdækkende samtaler med pårørende til misbrugsramte samt individer over 18 år med et misbrug. 

Læs mere

​Man - tir: 15.00 - 18.00

​Ons - fre: 18.00 - 21.00

​Hvad er Pårørende Netværket - Misbrugsportalen?

Pårørende Netværket er en social frivillig rådgivningsorganisation, der henvender sig til familier, som er berørt af afhængighed. 

Foreningen arbejder for at skabe bedre vilkår for sin målgruppe gennem frivillig akutrådgivning, individuelle samtaleforløb, terapeutiske gruppeforløb og afvikling af projekter såsom landsdækkende julehjælp, oplæg og pårørendefællesskaber. 

Åbningstider​

Mandag – Tirsdag

15.00 – 18.00​

Onsdag  - Fredag

18.00 – 21.00​

Weekender og helligdage

Lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Kontaktoplysninger

Pårørende Netværket - Misbrugsportalen

Bagsværd Hovedgade 126, 2880 Bagsværd

Klik her for rutevejledning

Telefon rådgivning: 7090 9080

Telefon sekretariat: 7060 4446

E-mail: mail@misbrugsportalen.dk