Det er et spørgsmål, vi ofte bliver stillet – og et, vi også selv har stillet os mange gange undervejs i opbygningen af Pårørende Netværket - Misbrugsportalen.
For hvad sker der med den kollegiale fornemmelse, når man ikke deler kontor, kaffemaskine eller kantinepause? Kan man overhovedet føle sig forbundet til et fællesskab, når man arbejder hjemmefra og sjældent mødes fysisk?
Det korte svar er: Ja, det kan man – og hos os gør man det.
Fællesskabet i vores forening ser måske anderledes ud end det klassiske kontorfællesskab, men det er ikke mindre ægte. Det bygger bare på noget andet: Det bygger på tillid, tilgængelighed, fagligt fællesskab og lysten til at være der for hinanden – også i det digitale format på skærmen.
Vi har erfaret, at det at arbejde online kræver nogle andre greb, for de kollegiale relationer opstår ikke bare af sig selv. Derfor har vi bygget en social struktur, der understøtter det fællesskab, vi ønsker: ét, hvor der altid er nogen at række ud til, hvor man regelmæssigt bliver fulgt op på, og hvor det at være en del af noget større ikke afhænger af, hvor man bor.
Frivillighed fra hele Danmark
Vores rådgivere sidder fordelt over hele landet, og vi har endda en kollega i Tórshavn på Færøerne. Vi har ikke noget kontor, hvor vi møder ind, men til gengæld har vi vores digitale platform og intranet, hvor vi mødes hver dag. Her “går vi på arbejde” og mødes, selvom vi sidder hver for sig.
Hvis man har brug for sparring efter en samtale, har et spørgsmål, eller bare har lyst til at vende noget med en kollega, så er vi kun et klik eller et opkald væk.
At vi er landsdækkende, betyder meget mere end bare fleksibilitet for dem, der søger støtte fra vores rådgivning. Det giver os mulighed for at rekruttere rådgivere fra hele landet, f.eks. fra byer, øer og egne, hvor der ikke nødvendigvis er et lokalt tilbud at være en del af.
Det er en kæmpe styrke, for det betyder, at vi får en bredere gruppe af rådgivere, både fagligt og menneskeligt. Det mærkes i samtalerne, hvor forskellige perspektiver, erfaringer og tilgange bringes i spil. Vi oplever, at det giver noget særligt – både for de pårørende og internt i vores fællesskab.
Og fordi vi ved, at det at være frivillig rådgiver for misbrugsramte familier er meningsfuldt, men også krævende, gør vi os umage med at skabe en hverdag i foreningen, hvor der er plads til at række ud. Hvor det er helt naturligt at skrive, hvis noget fylder – og hvor man ikke skal bære det hele selv, bare fordi man arbejder hjemmefra.
Et stærkt kollegialt fællesskab – uden et fysisk kontor
Selvom vi kun mødes fysisk få gange om året til kurser, årsmøde og sociale arrangementer, er det nærværende kollegaskab en af de vigtigste grundpiller i Pårørende Netværket på både det menneskelige og faglige plan.
At vores rådgivere varetager samtaler alene og hjemmefra stiller særlige krav til, hvordan vi skaber sammenhold og tryghed – og det er noget, vi prioriterer højt.
Vi arbejder aktivt med at skabe rammer for, at rådgiverne føler sig som en del af et team, hvor man aldrig står alene med en samtale, et dilemma eller et spørgsmål. Det gør vi bl.a. gennem jævnlige vidensdelingsmøder, gruppesupervision, faglige oplæg og lettilgængelig sparring.
Her spiller vores kollegaerJan Stig Salling og Rasmus M. Troldahl en helt central rolle: De koordinerer rådgivergruppens daglige drift, vagtplaner og deltagelse i møder og sparring. Samtidig har de et opmærksomt blik for trivsel, arbejdsmængde og opfølgning, hvis noget har været særligt krævende. Begge er selv frivillige i rådgivningen og har dermed tæt kendskab til den virkelighed, vores rådgivere står i.
Det betyder, at støtte og opmærksomhed ikke er noget, der skal efterspørges; det er noget, der er indbygget i måden, vi arbejder sammen på. Det gælder både, når nogen har haft en svær samtale og har brug for at læsse af, og når nogen har brug for et skulderklap, et råd eller bare lidt struktur i en travl hverdag.
Kort sagt: Selvom vi ikke sidder ved siden af hinanden, oplever mange, at der er nogen ved siden af. Og det gør en kæmpestor forskel.
Hvordan er det så i praksis at være frivillig i en onlineforening?
Frivillighed i Pårørende Netværket – Misbrugsportalen ser ikke nødvendigvis ud, som man måske forestiller sig. Du møder ikke ind på et kontor, og du sætter dig ikke sammen med kolleger i et mødelokale. Og alligevel er du en del af et fællesskab fuldt af støtte, faglighed og nærvær.
Når rådgivningen foregår online og hjemmefra, giver det nogle helt særlige muligheder. Det skaber fleksibilitet og tilgængelighed både for de pårørende, der rækker ud, og for dem, der har lyst til at engagere sig som frivillige.
Her er et udpluk af fordelene ved at arbejde med frivillighed, som vi gør:
- Fleksibilitet i hverdagen:Du planlægger selv dine samtaler, så de passer ind i dit liv. Det gør det muligt at være frivillig ved siden af fuldtidsarbejde, studie eller familieliv, uden at skulle bruge tid på transport.
- Et kollegialt fællesskab:Du arbejder hjemmefra, men er ikke alene. Vores digitale platform fungerer som et åbent kontor, hvor du altid kan række ud og få sparring, støtte eller bare en kollegial kommentar.
- Faglig udvikling og supervision:Som frivillig kan du deltage i gruppesupervision hver anden måned, vidensdelingsmøder ugentligt og løbende faglig sparring. Vi prioriterer et fælles, trygt rum for refleksion og udvikling.
- Meningsfuldt samtalearbejde:Du støtter mennesker i sårbare livssituationer, hvor misbrug og afhængighed fylder i hverdagen. Mange af vores frivillige oplever, at det giver en særlig mening at kunne være til stede, lytte og skabe ro i et andet menneskes kaos.
- Grundig introduktion og opkvalificering:Inden du går i gang, gennemfører du et e-læringsforløb, vi har udviklet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Du bliver klædt godt på til at varetage rollen som samtalepartner og rådgiver.
- Frivillighed uden geografiske begrænsninger:Det betyder ikke noget, hvor i landet du bor. Hos os er alle rådgivere online, og du kan derfor være med, uanset om du bor i Aarhus, på Bornholm eller på Færøerne.
Sammenhæng og faglighed i en onlinedrevet organisation
At være frivillig hos os handler først og fremmest om at være der for mennesker, der står midt i noget svært – som pårørende til én med misbrug. Det kan være forældre, partnere, søskende eller børn, der står med ansvar, bekymring og ofte uden et klart sted at gå hen.
Vores rådgivere har vidt forskellige baggrunde: nogle har erfaring fra social- og sundhedsområdet, andre har arbejdet med misbrug eller psykisk sårbarhed, og flere har selv været pårørende. Fælles for dem alle er, at de ønsker at gøre en forskel – og at de bliver grundigt klædt på til opgaven.
Som frivillig kan du:
- Varetage enkeltsamtaler på vores rådgivningstelefon i akutrådgivningen
- Varetage et individuelt samtaleforløb med en pårørende gennem et forløb med 8 samtaler
- Være med til at facilitere et online gruppeforløb sammen med en anden frivillig
Hvis du læser med i denne artikel og tænker, at det her kunne være noget for dig – men er i tvivl, om du har tid, erfaring nok, eller om det overhovedet passer ind i din hverdag – så vil vi bare sige: du er ikke alene. Det er helt sædvanligt at være i tvivl, når har disse overvejelser.
Mange af vores frivillige startede netop med en forsigtig nysgerrighed – og fandt ud af, at det gav mening, fordi det kunne tilpasses deres liv og fordi de ikke stod alene.
Du kan starte med at læse meget mere om rollen som frivillig rådgiver, hvilke forventninger vi har og som du kan have til os, ved at læse nærmere her.
Du kan også vælge at springe direkte ud i at tage vores introduktionskursus på ca. 15 minutter, hvor du kan blive endnu mere afklaret om vi er et sted, som appellerer til dig, hvor vi introducerer alt fra vores værdier, principper, metoder og går de grundlæggende elementer igennem, som du bør vide før du ansøger om at blive frivillig: