BREAKOUT: 71 99 98 13

RÅDGIVNING: 70 90 90 80

SEKRETARIAT: 71 99 29 19

Ring anonymt til tlf. 70 90 90 80 eller skriv til vores chat. Misbrugsportalen tilbyder gratis og anonym rådgivning og støttende samtaler til alle, som er berørt af misbrug og afhængighed. Rådgivningen har åbent alle hverdage.

Hash er primært et sløvende rusmiddel ligesom alkohol. Næst efter alkohol, er hash det mest anvendte rusmiddel i verden. Det er blevet anvendt i ca. 5.000 år i folkemedicinen som led i religionsudøvelse og som rusmiddel. Det har været kendt i Europa fra midten af 1800-tallet, men blev først populært i den vestlige verden som rusmiddel i forbindelse med ungdomsoprøret i 1960'erne.

Cannabis udvinder man af hampeplanten (cannabis sativa), som kan vokse stort set overalt i verden. Det indeholder ca. 400 forskellige bestanddele, heraf 80 såkaldte cannabinoider (de aktive stoffer i cannabisplanten), nogle med psykoaktive virkninger.

Forbruget i Danmark, specielt blandt de unge, har været jævnt stigende siden 1960´erne, og det virker til at have stabiliseret sig på et relativt højt niveau. Cirka halvdelen af danskerne har prøvet at ryge hash eller marihuana. Blandt de 16 – 44 årige har 45 procent indtaget stoffet, og ca. 10 procent inden for det sidste år (Sundhedsstyrelsen 2009).

Det mest almindelige er at ryge cannabis, men man kan også spise det som kager eller drikke det opløst i te. Ved rygning indtræder effekten øjeblikkeligt, mens der kan gå en halv til halvanden time, hvis stoffet bliver drukket eller spist. Her er virkningsstyrken meget uforudsigelig. Rusen er relativt kortvarig, 2 - 4 timer, men den kan strækkes ved at indtage det gentagne gange.

Rusvirkningen optræder kun de første 2 – 4 timer efter indtagelsen, men efter rusen er man træt, og de intellektuelle funktioner kan være nedsat de næste 24 timer, mens hjernen kommer sig.

En undersøgelse fra New Zealand tyder på, at der også er langsigtede negative virkninger på hjernen og det intellektuelle niveau.

Hash er primært et sløvende rusmiddel ligesom alkohol. De intellektuelle og psykomotoriske funktioner bliver nedsat under rusen. Man kan derfor heller ikke køre bil forsvarligt eller foretage sig andre komplicerede ting. De fleste oplever en let eufori. Der opstår forstyrrelser af tidsoplevelsen og ofte en øget intensitet i oplevelsen af musik, billeder, og så videre. Pulsen stiger, hvilket kan opleves som hjertebanken, der kan være skræmmende. Øjets kar udvides (blodskudte øjne), slimhinder udtørres, (mundtørhed) og man får ofte en stærk trang til slik og andre søde sager.

Hashrusen er en meget fredsommelig rus, aggressioner og voldelige handlinger, som ofte ses under alkoholrusen, optræder ekstremt sjældent. Hos nogle, specielt hos førstegangsrygere, er hashrusen undertiden en ubehagelig oplevelse præget af panik- og dødsangst og en frygt for, at man er ved at blive tosset.

Hvis man indtager meget store doser, kan der opstå pseudohallucinationer, at man ser ting, som ikke er der, eller at man ser tingene forvrænget. Man er dog samtidig klar over at synsoplevelserne er fremkaldt af rusen.

Hash er vanedannende og afhængighedsskabende som alle andre rusmidler. Risikoen for at udvikle afhængighed er på niveau med risikoen for at blive afhængig af alkohol. Jo yngre man er, når man begynder at ryge, desto større er risikoen for at udvikle afhængighed.

Kilde: Netdoktor