BREAKOUT: 71 99 98 13

RÅDGIVNING: 70 90 90 80

SEKRETARIAT: 71 99 29 19

Stoffet

Alkohol er verdens mest brugte rusmiddel, og er særligt populært i den vestlige verden.

Ethanol er den mest kendte af alle alkoholer. Den kan fremstilles på to måder: Ved gæring og ved destillation. Ved gæring kommer koncentrationen af alkohol sjældent over 15%, men ved destillation kan der opnås en koncentration på op til 96%. I sin mest koncentrerede er alkohol et opløsningsmiddel, ligesom for eksempel lightergas.

Det er lovligt for folk over 18 år at købe alle former for alkohol i Danmark. Unge over 16 år må dog købe for eksempel øl og vin med en alkoholprocent på op til 16,5%.

Historisk er der gennem mange hundrede år blevet brygget øl og mjød ved at gære korn og honning, og fra det 16. århundrede har man kunnet købe vin i Danmark. Først senere lærte man at producere stærkere spiritus, for eksempel brændevin. Det betød, at det blev nemmere at blive hurtigt fuld, og man begyndte efterhånden også at bekymre sig om, hvad alkohol egentlig gjorde ved mennesket.

Det er sjældent, at man selv brygger alkohol herhjemme, men i vores skandinaviske nabolande er der en anden tradition for det. Hjemmebrygning kan være farligt, da det kræver særlig viden at kontrollere de kemiske forbindelser i processen. Er man uheldig, kan man risikere at fremstille den kemiske variation methanol (træsprit), som er særligt giftig og blandt andet kan gøre én blind.

Alkoholforbrug betegnes som ikke skadeligt, hvis man som kvinde over 18 år (gravide undtaget) drikker under 7 genstande om ugen, og hvis man som mand over 18 år drikker under 14 genstande om ugen.

 

Effekt

For nogle kan alkohol i mindre mængder fjerne hæmninger og virke stimulerende. Ofte forstærker alkoholen det humør, man har i forvejen. Det betyder, at hvis man er ked af det i forvejen, bliver man højst sandsynligt ikke glad af at drikke alkohol. Generelt vil indtagelse af alkohol dog få brugeren til at føle sig veltilpas, mere omgængelig og måske endda opnå større selvtillid.

Eftersom alkohol er en depressant, kan det sænke din krops reaktionsevne. Det vil sige, at det svækker evnen til at styre kroppen og nedsætter dømmekraften. Fulde mennesker kan for eksempel få sløret stemme eller blive usikre på benene. Men alkohol kan også midlertidigt fjerne mentale barrierer. Hvis man for eksempel har angst eller andre psykiske problemer, kan alkohol gøre, at man føler sig mere omgængelig.

 

Bivirkning

Efter en alkoholrus kan man opleve, at man bliver dårligt tilpas med hovedpine, kvalme, opkast og svimmelhed. Det vi til daglig kalder tømmermænd. Efter en aften eller nat med stor indtagelse af alkohol bør man ikke drikke de efterfølgende 48 timer. Kroppen har brug for en chance for at restituere.

Man kan blive både fysisk og psykisk afhængig af alkohol. Ud over at være det mest brugte rusmiddel i Danmark er alkohol også det mest sundhedsskadelige. Har man regelmæssigt gennem en længere periode indtaget meget alkohol, kan man udvikle tolerans. Det betyder, at der skal større mængder af alkohol til, før man bliver fuld. Bliver brugen af alkohol så omfattende, at man konstant har trang til alkohol og får abstinenser uden alkohol, er man afhængig. Afhængighed indbefatter også, at man ikke er i stand til at stoppe med at drikke alkohol. Selvom man er klar over, at det er skadeligt. Man mister kontrollen. Hvis man følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for indtagelse af alkohol, er der kun lav risiko for, at man oplever de sundhedsmæssige skader.

Alkohol er særligt farligt at indtage sammen med stofferne GHB og benzodiazepiner. Det skyldes, at stofferne sammen skaber ‘synergisme’, hvilket betyder, at stoffernes virkning gensidigt forstærker hinanden. Det problematiske ligger i, at man ikke kan forudsige, hvilken virkning man opnår ved blanding. Alkohols dæmpende virkning på nervesystemet forstærkes altså af GHB og benzodiazepiner, hvilket kan resultere i en forgiftning, der kan være dødelig, da vejrtrækningen kan gå i stå.

Alkohol er også særligt problematisk at blande med amfetamin, da amfetaminen gør kroppen i stand til at klare meget mere alkohol end normalt. Det betyder, at man kan drikke utroligt meget uden for eksempel at kaste op eller blive svimmel. Men kun midlertidigt mens amfetaminen virker. Når amfetaminens virkning aftager, vil du opleve pludselig alkoholforgiftning.

Kilde: Netstof.dk