Intuition - Din indre budbringer

Det intuitive sind - i skyggen af det rationelle, forklarende og manipulative

​Hvor mange af jer bruger og lytter til jeres intuition, når den dukker op?

Den der indre energi/fornemmelse/boblen/eller knude i maven, som du fra tid til anden kan mærke meget markant i nogle situationer og som giver dig en stærk fornemmelse af klarhed omkring noget eller signaler om at noget er på vej, samt om det føles rigtig eller forkert.  Jeg vælger at kalde den vores Indre Messenger (budbringer) 

Uanset i hvilken form intuition kommer, er det en særlig fornemmelse du mærker, der giver vished eller du bliver oplyst før det er sket eller du kan påvise det er sket. Det kan også være i mange andre sammenhænge.

Det behøver ikke være dårlige situationer, men kan være intuition omkring, at der sker noget positivt efter en hændelse, en ny relation i dit liv, en oplevelse på jobbet eller i familien. 

Det kan være en ide, som du får på arbejdet, som du bare kan mærke, at der kommer noget godt ud af - eller når du skal tage en beslutning, hvor din intuition fortæller dig langt mere tydeligt hvad der er rigtigt, end alle de overvejelser, du har om beslutningen.

Når vi ikke ønsker, at følge vores intuition eller tro på den...

Du har sikkert mange gange oplevet, at din intuition fortæller dig noget, hvor du vælger at gøre og tro på noget andet, end du egentligt mærker er det rigtige og som du efterfølgende bliver bekræftet i - at du allerede “vidste”.  Selvom det, (blot) var intuitivt!

Hvad har det medbragt dig og hvad ville der ske, hvis du troede og handlede mere på din intuition?

Alle mennesker besidder denne evne, men langtfra alle anvender eller lytter til den aktivt. Dette  til trods for, at det er et fantastisk kompas og en meget reel sans vi alle har i os og har adgang til. 

Vi oplever vores intuition i adskillige situationer, oplevelser og relationer, og ganske ofte træffer vi valg,  som er baseret på vores intuition. Men gør vi det også, når der er større kriser i vores liv og når vi har brug for forandringer?

Når vi er kriseramte, har det dårligt eller står i en uholdbar situation, plejer vores intuition, at være ganske tydelig og ofte skriger den efter forandring og handling.  

Den kan mærkes tydeligt, når svære beslutninger skal træffes, men hvis vi over tid vælger konsekvent at ignorere vores egen intuition og ikke lytter til den, så bliver din fornemmelse der har et formål, blot en del af baggrundsstøjen, tankerne, frustrationerne og den drukner i vores kamp imod alt det, som den faktisk fortæller.

Når vores beslutninger er forbundet med relationer, tryghed og stærke følelser, kan vi således nemt drukne vores intuition og dens hensigt,  mens vi har travlt med vores vanlige undskyldninger, overlevelses mekanismer, og med at svinge med skyld og skam hammeren, der rammer os selv eller en du elsker i hovedet, om og om igen. 

Vi vælger ikke at lytte. Vi vælger ikke at stole på det vores intuition fortæller os, hvad enten det skyldes frygten for at miste eller at opleve det uvisse, hvis vi lytter og handler på vores intuition.

Har du nogensinde oplevet, nogen lyve om noget overfor dig eller skjule noget fra dig, men hvor din intuition tydeligt fortæller dig det modsatte? Men alligevel - vælger du - at acceptere det, som vedkommende påstår, at være virkeligheden, selvom du ved (qua din intuition) at det ikke er sandt.  Så er du ikke alene.

Tænk over hvor mange gange, du har oplevet dette eller lignende scenarier - og hvor mange gange, det betyder, at du har fravalgt, at være tro mod sig selv. Overvej så hvad årsagen er til at du accepterede noget, som du reelt ikke selv troede på i første omgang.

Mange mennesker, især medlemmer i en familie, hvor afhængighed er del af hverdagen, kan sikkert relatere til en vifte af situationer, hvor især et spind af usande fortællinger, bliver en virkelighed, man acceptere at leve i. Oftest fordi man er bange for, hvad der sker, hvis man siger fra eller handler på ens intuition.

Der er mange eksempler, men pointen er, at vi har en sans, som findes i os alle, fordi den er brugbar, nyttig og skal tjene et formål. 

Spørgsmål til refleksion:

  • Er din intuition “dig” på et dybere plan og adskiller den sig fra dine tanker?
  • Er den bare en slags udefineret fornemmelse, som opstår baseret på de tanker du har?
  • Hvad er intuition for dig og hvilken betydning har den så, hvis du selv skulle give den noget værdi?

Der er skrevet mange bøger om emnet med mange perspektiver, hvorfor denne udgave og blog er skrevet, med afsæt i et perspektiv. Et perspektiv, som jeg har dannet mig, gennem de mange mennesker og familier, som jeg har mødt gennem mit arbejde og mit liv, samt min egen relation til intuition.

Vi har alle oplevet intuition personligt i vores hverdagsliv, men vi også bruger den også i forbindelse med vores arbejde. Der er findes et utal af ledere i dansk erhvervsliv, som bruger intuitiv ledelse og intuition til at træffe rette beslutninger.

Men bruger vi også intuition i ledelsen af vores eget liv?

Vi mærker og oplever den ofte, men lytter vi til den, handler vi på den -  og vigtigst af alt, stoler vi på den? 

Mange af os gør det ikke, selv når den kan være til stor hjælp og afhjælpe den usikkerhed, der opstår i situationer eller følger med udfordringer og oplevelser,  som er angst provokerende.

Vores dybe overbevisninger, især hvis vi er i krise og kaos,  kan gøre vores intuition sløret, dæmpet, endda blokeret - når den ellers er tilstede og vejleder os, i de svære stunder.

Den overdøves af frygten for at fejle eller frygten for, at tingene bliver anderledes, end den virkelighed, som vi ønsker.

Et eksempel på en indre beslutningsproces, hvor man fravælger sin intuition.

" Det jeg mærker og har en stærk fornemmelse af, er det rigtige - og jeg ved det. Det er nu jeg skal agere"

" Jeg ringer og taler med nogen, så jeg ikke er alene med det, for jeg ved det er det rigtige"

“ Men hvad sker der så, hvis jeg gør det -  og hvad med.....?

" Eller tænk hvis det så sker, det og det,  bagefter og jeg ved jo ikke hvordan jeg så skal klare det?

" Nej, nej, nej...det kan jeg ikke!

" Det må være, som det er. Selvom det er kaos bliv, så bliver det måske bedre! Uanset hvad, så ved jeg i det mindste, hvad der sker i dag og i morgen."

Så, vi vælger altså her det modsatte, end hvad vi mærker er det rette, fordi vi frygter det uvisse. 

Selvom vores intuition kan guide os, vælger vi at leve videre i fastlåste eller ekstreme situationer, imod egen intuition,  i håb om at den tager fejl.

Når man vælger at ignorere egen intuition, gang på gang, bliver den også mere svag, afdæmpet og erstattes i højere grad med frygt, for det, vi tror sker, hvis vi handler på det, som den fortæller os vi bør stole på.

Hvad er det værste der kan ske, hvis du lytter du til din intuition?

Din intuition fortæller - aldrig - skadelige ting for dig og dine nærmeste. Aldrig noget, som vil stille dig dårligere eller skabe mere kaos.  Jeg opfatter intuition, som en (IM) Indre Messenger, der sender mig de mest oprigtige beskeder, som opleves i former af tydelige mavefornemmelser og mærkbare signaler,  der fortæller mig, hvad jeg skal gøre, eller hvad der er rigtig og forkert for mig.

Den gør mig opmærksom på noget, advarer mig eller giver klarhed på noget. Det er alt den gør. 

Det værste der kan ske ved at lytte til din intuition, er at du bliver mere tro mod dig selv. Du bliver intuitivt skarpere og ser mere tydeligt, samt styrker din tro på dig selv og dine beslutninger.

Du tiltrækker mere af alt det, som er godt og rigtigt for dit liv, din familie og dine ønsker. Men uden handling, sker der naturligvis ingenting, så at lytte er derfor kun det første skridt.

At handle på den, former til gengæld din virkelighed, nøjagtigt som dine andre handlinger gør, som hos mange pårørende er baseret på frygt, tryghed, vaner eller begrænsninger i adskillige former.

Intuition er en sans og evne medfødt i alle mennesker, som vi kan være sikre på, har et nobelt og godt formål i vores liv.

Det modsatte af intuition..

Har tænkt meget over, hvad mon det modsatte af intuition er. Jeg er kommet frem til, at det for mig er dis-orientation.

(Slå gerne disorientation op i ordbogen, hvis du er tvivl om betydningen)

Den betegner en tilstand af forvirring, manglende opmærksomhed, manglende evne til at tænke, handle og træffe beslutninger med en normal grad af klarhed. Oplever virkeligheden, på en anden måde, end andre, som ser på samme situation du er i, udefra. 

Som kriseramt individ, er afklaring, klarhed og troen på sig selv,  det vigtigste at opnå for at bringe forandringer ind og forhindringer væk fra vores vej henimod frihed. Hvilken frihed det er man ønsker, er individuelt betinget, men kan være friheden fra de lænker, som afhængighed fastlåser en hel familie med . Frihed til at skabe et bedre liv, på de vilkår man fortjener og ønsker. Frihed til at være glad og trives i sin tilværelse, og det kræver frihed til at tage beslutninger, som ikke altid er rare at tage.

  • Tænk  tilbage på en oplevelse, hvor du har mærket din intuition tydeligt, men har valgt at tro og gøre det modsatte.
  • Tænk tilbage på en oplevelse, hvor du har har fulgt din intuition og hvor din intuition tog fejl?

Reflekter over hvilken af ovenstående to scenarier, du har oplevet flest gange.

Det er nemlig uhyre sjældent, at høre nogen sige “min intuition tog fejl” hvorimod tanker og forestillinger, som er præget af frygt og angst, ofte tager fejl! Så det er vigtigt, at skelne mellem intuition og frygt/angst, når man nu skal stole på sin intuition.

Et bud på en god måde, at skelne mellem de to på, i situationer hvor du er i tvivl om noget er:​

  • Din intuition søger at give dig klarhed og styrker dine sanser til at se klart og stole på dig selv. Den opstår og “sidder” stabilt i dig, med en stærk fornemmelse der forsøger at oplyse dig , give dig klarhed eller budskab om noget er sket eller er på vej. Kan være forbundet med frygt og ubehag, men også glæde, forvetning og behag.

  • Din frygt afspejler en fare i dine øjne, mærkes i kroppen og gør altså det modsatte. Den nærer angst, uklarhed, frustration og manglende frihed, til at stole på dig selv. Den kan opstå ud af det blå, frembringe psykiske og fysiske gener og reaktioner, med ubehag, samt oftest forårsaget af noget, du er bange for at miste, opleve eller være foruden.

Det er nemmere sagt end gjort, men efter mange års arbejde med mennesker, som kæmper med misbrug og afhængighed i deres liv, ikke mindst pårørende  -  så vover jeg at påstå, at angst og frygt er blandt de grundlæggende styrende følelser, der bor favnen på misbrugsramte familier. Dog behøver du ikke have haft afhængighed inde på livet, for at genkende, dig selv i noget af det, som beskrives i nærværende indlæg og budskabet, som ligger i det. 

Husk at skelne mellem frygt og intuition, og husk at favne og lytte til din intuition. Den er din genvej til klarhed og muligheden for at styrke din evne til at stole på dig selv selv, både når det er svært og kaotisk at være dig, men også skærpe og styrke din evne til at være i kontakt med den del af dig selv, som intuition er. En del af dig.

Dette er et indlæg har været undervejs ganske længe og taget tid, at færdiggøre. Det er til inspiration og refleksion, og altså ikke den "endelige" sandhed om intuition, for den er ganske individuel. 

Såfremt du har lyst til at byde ind., så efterlad en kommentar og dine input.  Måske kan dine oplevelser, holdninger og erfaringer med intuition, belyse andre perspektiver og inspirere andre.

- Anonym - 

Rådgivningen

​Misbrugsportalens Rådgivning tilbyder gratis og anonyme støttende samtaler til pårørende, samt til unge over 18 og voksne med et misbrug, eller en afhængighedsproblematik. Læs mere

Ring til os på

phone-call_2 70 90 90 80

Alle henvendelser behandles fortroligt.​

Åbningstider:

Mandag 15.00 - 18.00

Tirsdag   15.00 - 18.00

Onsdag  18.00. - 21.00

Torsdag  18.00 - 21.00

Fredag    18.00- 21.00

​​​

Pårørende Netværket - Misbrugsportalen

Laurentsvej 16

2880 Bagsværd

Cvr.39377837

Kontakt os på mail@misbrugsportalen.dk

Kontakt os på + 45 ​ 71 74 91 77

​misbrugsportalen.dk

Varemærkebeskyttet siden 2013